Het moge duidelijk zijn. Ik gebruik gebruikte wax met haar haarresten om mijn ku-ns-twerken mee te bewerken.
Allereerst ben ik jou en jouw haartjes hier heel erg dankbaar voor!
Wax- en haarresten hebben hun oorsprong bij haar, bij de vrouwelijke waxklant tijdens haar bezoek aan mijn waxsalon.
Zij hebben -jij hebt- het mogelijk gemaakt dat ik mijn creativiteit en ideeën heb kunnen omzetten tot het project ‘Ku-ns-twerken’.
Ik heb mijn klanten, mogelijk ook jou, expliciet gevraagd tijdens een waxbehandeling om toestemming. Ik heb verteld over mijn plannen, mijn project, en de reacties waren verrast, enthousiast of soms ook vertwijfeld. Want niemand, ik en ook jij niet, kan/kon mij antwoord geven op de prangende vraag: Van wie is zijn de waxresten met haartjes erin na het waxen?
Tot wie behoort het eigendom van de waxresten, met jouw haartjes erin?
Heb je het als automatisch afgestaan? Of blijft het van jou, ook erna? Laat je het achter als afval, zoals bij een bezoek aan de kapper? Omdat het allemaal vanzelfsprekend de prullenbak ingaat, zonder dat je hier verder bij stil staat? Maar wanneer je lange haar is afgeknipt en er kan een pruik van gemaakt worden? Is daar dan jouw toestemming voor nodig? Officieel?
Dit antwoord is voor mij heel belangrijk, omdat ik legaal te werk wil gaan, de regels volgend, niemand wil passeren of in verlegenheid of erger brengen.
Tevens omdat ik mijzelf wil beschermen, tegen mogelijk claims (?) of klantenverlies, heb ik de route naar het uiteindelijke duidelijke en wettelijke antwoord als apart onderdeel van mijn project ‘Ku-ns-twerken’ opgenomen.
Want het blijkt nog niet eens zo gemakkelijk om het antwoord -op deze ogenschijnlijke simpele vraag- te vinden!
Als ‘kapsalon eigenaresse’ benaderde ik verschillende instanties met de vraag aan wie de haarresten dus officieel toebehoren nadat de klant de salon verlaten heeft, alsmede of dat ik het afgenomen haar mag gebruiken voor kunstwerken en/of commerciële doeleinden.
Ieder contact dat ik heb gezocht, werd beantwoord met dezelfde verraste en verbaasde reactie: “Goede vraag! Ik zou het eigenlijk niet weten, daar heb ik nog nooit over nagedacht en deze vraag is mij ook nog niet eerder gesteld…”
Pruikenproducenten, haar-recycle-organisaties, kapsters… ze konden mij het antwoord niet geven.
Momenteel staat de vraag uit bij de overkoepelende branche organisatie van kapsalons in Nederland (ANKO). De betreffende persvoorlichtster gaat de interne juristen aanspreken om mij spoedig van meer toelichting te voorzien.
Ik wacht het (weer) af… Wordt vervolgd. Of weet jij/u het antwoord? Neem dan vooral contact met mij op.